Ventilatiesysteem advies, installatie én onderhoud
Met het juiste ventilatiesysteem heb je dubbel voordeel. Enerzijds verbetert de luchtkwaliteit voor een gezond binnenklimaat in huis, anderzijds kan je met intelligente ventilatiesystemen en warmterecuperatie heel wat energie besparen. Met RESCERT erkend “groene energie installateur” GBEV ben je alleszins zeker van correct advies en een vakkundige plaatsing. Spreken we binnenkort af voor een gratis adviesbezoek en offerte in regio Ranst of Lier?
Onze ventilatie oplossingen
- onafhankelijk en expert advies voor keuze ventilatiesysteem
- installatie van energiebesparende C+ en D ventilatiesystemen
- periodiek nazicht, onderhoud en reiniging van ventilatie units
De keuze van de vakman
Dat we een RESCERT erkenning als “groene energie installateur” op zak hebben, is niet toevallig. Bij GBEV hebben we ons bewust in energiezuinige HVAC technieken gespecialiseerd.
We focussen op totaaloplossingen waarbij ventilatie, verwarming en sanitair optimaal samenwerken voor maximale energiebesparing. Daarom zijn we ook behoorlijk kritisch welke ventilatie merken we aanbevelen.
Renson ventilatie
Minimalistische designs voor visuele eenvoud, vraaggestuurde ventilatiedebieten via intelligente sensoren, automatische metingen van luchtkwaliteit én een gebruiksvriendelijke bediening… De energiezuinige C+ ventilatie systemen van Renson zijn toppers op elk vlak. Zeker voor renovaties of in appartementsgebouwen waar D ventilatie niet mogelijk is. En dat alles aan budgetvriendelijke prijzen.
Zehnder ventilatie
Voor balansventilatie type D met warmteterugwinning is Zehnder ventilatie het neusje van de zalm. Bijna alle warmte van afgevoerde lucht wordt gerecupereerd en ingezet om de binnenlucht te verwarmen. Buitengewone energiebesparing dus. Extra troef is het unieke en gepatenteerde regelkleppensysteem dat niet alleen de temperatuur, maar ook de vochtbalans bijstuurt.
Geen té droge lucht in huis dus!
Ook reiniging en onderhoud van ventilatiesystemen
Heb je een kwalitatief hoogwaardig ventilatiesysteem van Renson of Zehnder? Dan heb je haast geen risico op vroegtijdige slijtage, storingen en dure herstellingen. We raden wel aan om af en toe een professionele reiniging van je ventilatie in te plannen om optimaal rendement te garanderen. Die ventilatiereiniging combineren we bij GBEV meteen met een volledig technisch nazicht en eventuele bijsturingen qua programmatie.
Veel gestelde vragen over ventilatiesystemen
1) GEZOND BINNENKLIMAAT
Hoe beter we woningen isoleren, hoe groter de nood aan verse luchtcirculatie. De vervuilde en vochtige lucht vol CO2 die we uitademen kan immers moeilijker ontsnappen. Blijft dergelijke vervuilde lucht “hangen”, dan krijg je onaangename geuren of zelfs schimmelvorming. Zeker in natte ruimtes zoals badkamers en keukens. Een continue aanvoer van verse, zuivere lucht is bovendien goed voor je nachtrust, concentratievermogen overdag en je humeur.
2) ENERGIEBESPARING DOOR WARMTERECUPERATIE
De warmte van afgevoerde lucht hoeft niet verloren te gaan. Met geïntegreerde warmtewisselaars herbruiken moderne ventilatiesystemen die warmte-energie om vers aangevoerde buitenlucht voor te verwarmen of af te koelen. Zo moet je een pak minder bijstoken wat zich vertaalt in een lagere energiefactuur.
3) BETER E-PEIL, MEERWAARDE VOOR JE WONING
Intelligent ventilatie is een aantrekkelijke troef voor het leefcomfort in je woning en zo ook voor eventuele meerwaarde bij verkoop of verhuur. Zeker omdat ventilatiesystemen met warmteterugwinning meetellen in de EPB analyse voor je E-peil score.
Zowel bij een C+ ventilatiesysteem als bij D ventilatie geven diverse sensoren aan wanneer verse luchttoevoer of afvoer van vervuilde lucht nodig is. Bewegingsdetectoren in specifieke ruimtes, CO2 meters, vochtmeters en vooraf ingestelde thermostaat programma’s zijn hiervoor enkele sturingsopties.
Het verschil tussen een C+ en een D ventilatiesysteem zit vooral in het leidingwerk en de mogelijkheid voor warmterecuperatie. Bij een C+ systeem verloopt de aanvoer en afvoer van lucht via eenzelfde leiding. Er wordt ofwel lucht aangezogen ofwel lucht afgevoerd.
Bij D ventilatie verloopt aan- en afvoer via aparte leidingen. Daarbij is het mogelijk om warmtewisselaars te voorzien die de warmte uit de afvoerleidingen opvangen en overbrengen naar de aanvoerleidingen. In dat geval spreken we van balansventilatie.
Het leidingwerk is dus bepalend bij de systeemkeuze. Bij renovaties zonder ruimte voor extra leidingen, plaatsen we doorgaans een C+ systeem met minimaal kap- en breekwerk. Bij nieuwbouwprojecten wil je D ventilatie met warmterecuperatie plaatsen om ook aan de wettelijk verplichte EPB ventilatie eisen te voldoen.
De regelgeving en verplichtingen voor ventilatiesystemen verschillen naargelang je een nieuwe woning bouwt, ingrijpend renoveert of beperkt renoveert.
VLAAMSE VENTILATIE VERPLICHTINGEN
Hetzelfde onderscheid geldt voor ventilatie premies. Neem een kijkje op onderstaande websites om een beeld te krijgen van mogelijke subsidies of maak meteen een afspraak met GBEV voor een plaatsbezoek, met detail offerte én rendementsadvies.
Hoe vaak ventilatiesystemen reiniging vereisen hangt af van het type ventilatie, de hoeveelheid vervuilers in de lucht en de intensiteit van het gebruik.
Doorgaans raden wij aan om:
- ventilatie filters en/of roosters regelmatig te stofzuigen om opgevangen stofdeeltjes te verwijderen en een goede luchtdoorstroming te faciliteren. Een grondige stofzuigbeurt voorzie je minstens 2 keer per jaar (en liefst vaker).
- om de 3 jaar een professioneel ventilatie onderhoud en diepgaande reiniging in te plannen. Hierbij worden de luchtkanalen grondig gereinigd en de installatie en programmatie grondig nagekeken.
Voor een snel
en duidelijk antwoord
Meer weten over energiebesparende
ventilatiesystemen, prijzen of onderhoud?