Radiatoren of ventilo convectoren
Bij duurzaam bouwen of energetisch renoveren wil je niet alleen de energie-opwekkers aanpakken, maar ook de warmteafgiftesystemen optimaliseren. Is energiezuinige vloerverwarming niet mogelijk, dan valt er met nieuwe radiatoren of ventilo convectoren heel wat energiewinst te boeken. Uiteraard kan je ook voor deze oplossingen op RESCERT-erkend installateur GBEV uit Ranst vertrouwen voor advies, installatie en onderhoud.
Wat zijn ventilo convectoren?
Ventilo convectoren worden steeds vaker ingezet als energiebesparend alternatief voor klassieke radiatoren die met stralingswarmte werken. Met een minimum aan water, opgewarmd op extra lage temperatuur, wordt warmte zeer snel doorheen de leefruimte verspreid via luchtcirculatie.
De convector zuigt koude lucht op en warmt deze op waardoor de warme lucht stijgt. De ingebouwde ventilator verspreidt die vervolgens in de ruimte. Wanneer de lucht terug afkoelt en daalt, herhaalt het proces zich. Is er een omgekeerde warmtewisselaar ingebouwd, dan kan je met een ventilo convector zowel verwarmen als koelen.

Foto © Vasco

Foto © Vasco
Oude radiatoren behouden of vervangen?
Vroeger waren radiatoren vaak erg groot en overgedimensioneerd voor de ruimte. Dat grote warmteafgifte oppervlak en de lage aanvoertemperatuur van maximaal 55 °C zijn ook in de hedendaagse normen interessant op energetisch vlak.
Passen oude radiatoren niet meer in je huidige interieur, dan kan je ze vervangen door moderne toestellen met een compact design. Leuke extra is dat moderne radiatoren met intelligente aansturing door een centrale thermostaat of aparte thermostaatkranen op elke radiator regelbaar zijn.
Radiatoren of ventilo convectoren?
Bestaande radiatoren vervangen door nieuwe generatie radiatoren of ventilo convectoren loont snel de moeite. Moderne toestellen hebben slechts een erg lage aanvoertemperatuur nodig om extra warmte te creëren en te verspreiden. Minimaal stoken voor maximale output dus. Vooral in combinatie met energiebesparende warmtepompen.
Energiezuinige radiatoren
- vertrektemperatuur van water in radiatorleidingen maximaal 55 °C
- geleidelijke warmteafgifte via stralingswarmte
- voorzien van platen en lamellen en radiatoroppervlak best zo groot mogelijk
- centrale aansturing via thermostaat of thermostaatkranen per radiator
- best af en toe de radiatoren ontluchten voor optimale werking en om tikkende radiatorgeluiden te verhelpen
Ventilo convectoren
- zeer lage vertrektemperatuur van ± 35 °C en geringe waterinhoud
- snellere opwarming dankzij luchtcirculatie
- zeer compact design en haast onzichtbaar te integreren in interieur/vloer/plafond
- slimme inregeling of bediening met afstandsbediening
- onderhoudsvrij, maar wel regelmatig stofzuigen om circulatie van stofdeeltjes te vermijden
Onze aanbevolen merken
Een goede prijskwaliteit verhouding is ontzettend belangrijk bij GBEV. Daarom bevelen we de innovatieve radiatoren en ventilo convectoren van jaga en VASCO graag aan. Bij beide topmerken werken productingenieurs en ontwerpteams nauw samen om knappe krachtpatsers te ontwikkelen aan prima betaalbare prijzen.




















Foto’s © Vasco
Veel gestelde vragen over radiatoren of ventilo convectoren
Er zijn meerdere redenen waarom je oude radiatoren wil vervangen door nieuwe:
- MEER ENERGIEBESPARING EN BETER RENDEMENT
Moderne radiatoren zijn speciaal ontworpen om aangevoerde warmte optimaal te benutten en te verspreiden. Met een lage aanvoertemperatuur creëren ze al een aangename comfortwarmte. Net daardoor hoef je minder bij te stoken en spaar je heel wat energie. - ESTHETIEK EN PLAATSBESPARING
De huidige generatie radiatoren zijn doorgaans erg compact of slank ontworpen waardoor kostbare leefruimte vrijkomt. Ook qua vormgeving heb je keuze zat. Kies je voor haast onzichtbare radiatoren of een originele blikvanger die wél gezien mag worden? - SLIMME AANSTURING
Met intelligente thermostaten en/of thermostatische kranen op elke radiator kan je de verwarming heel precies afstellen. Je bepaalt zelf de ideale wenstemperatuur en zo ook de energie-efficiëntie. - ONDERHOUDSVRIENDELIJK
Bij oudere radiatoren zijn lekkages en corrosie nooit uit te sluiten. Moderne radiatoren zijn doorgaans met onderhoudsvriendelijke en bijzonder slijtvaste materialen afgewerkt.
Ventilo convectoren vereisen haast geen onderhoud. Regelmatig stofzuigen is wel aangeraden om te vermijden dat de luchtcirculatie stofdeeltjes en allergenen in de leefruimte verspreidt.
Bij nieuwbouwprojecten gelden al strikte regels voor energiezuinig verwarmen. Zo vereist de EPB-regelgeving sinds 2023 dat de ontwerpvertrektemperatuur van warmteafgiftesystemen nog maximaal 45 °C mag bedragen. Net daarom zijn oppervlakteverwarming en ventilo convectoren ideale oplossingen. In de meeste gevallen heb je ook recht op aantrekkelijke energiepremies.



Nieuwsgierig hoeveel
energie jij kan besparen?
In de buurt van Ranst of Lier komen we gratis ter plaatse voor
advies op maat met gedetailleerde prijsindicatie.